DE CE TREBUIE SĂ ACHIZIŢIONĂM UN CÂINE CU CERTIFICAT DE ORIGINE (PEDIGREE)
Pedigree-ul
Un caine se poate naste cu pedigree sau il poate dobandi (lucru este posibil doar la rasele rare). Pedigree-ul certifică calitatile si trasaturile cainelui dupa standarde internationale ale raselor şi este omologul certificatului de nastere (sau al buletinului) de la oameni.
Doar ascendenţa cunoscută a câinelui vă poate informa despre sănătatea si zestrea genetică a puiului pe care-l cumpăraţi. Un câine fără pedigree, achiziţionat mai ieftin, ar putea să vă coste mult mai mult pe termen lung, ca îngrijire a sănătăţii.
Consultaţi-ne înainte de a achiziţiona un cîine de rasă!!!!
Sfaturi de achizitionare
- Nu cumpăraţi animale ca urmare a unui impuls, aflaţi la cumpărături. Decizia de a lua un câine reprezintă un angajament pe mai mulţi ani (10-20). Pentru ca alegerea dvs. să fie una bună, fiţi pregătiţi să asteptaţi chiar si cîteva luni, sau chiar un an. Crescătorii responsabili nu produc căţei tot timpul anului, pe bandă rulantă.
- Nu cumpăraţi animale din magazine de pet, de la crescători comerciali sau intermediari.
Acestea sunt de obicei rezultatul unor împerecheri nefericite, între exemplare de o calitate si o stare de întreţinere precară. Condiţiile oferite de acesti înmulţitori de câini animalelor lor sunt inumane si neigienice. Animalele sunt doar exploatate pentru bani si trăiesc în condiţii mizerabile. Nu încurajaţi industria producătoare de nefericire cumpărând de la crescători comerciali si intermediari. În plus, riscaţi să supuneţi familia unei drame în situaţia extrem de probabilă de a cumpăra un pui bolnav care ar putea muri în scurtă vreme.
Înainte de achizitionarea unui pui de caine este indicat sa mergi sa te asiguri ca mediul in care a fost crescut sunt cele mai optime pentru un caine sanatos. Acest lucru este esential pentru caracterul viitorului caine. Trebuie sa urmaresti daca spatiu de crestere este igienic, sa asculti daca la locul cresterii se aud zgomote puternice (asta insemnand ca puiutul traieste in stres, ceea ce-i va influenta caracterul). Cand te-ai decis sa cumperi un caine, nu te repezi la cel mai mare sau masiv din grup. Daca vrei un caine cu pedigree, citeste inainte standardul rasei. Atenţie la mama si tatal cainelui, pentru a-ti da seama daca monta a fost executata corect intre cele doua exemplare. Un pui vesel, vivace, va fi un caine care va merge bine si la dresaj. De asemenea, un caine mancacios va fi asa tot timpul, deci nu vei avea probleme cu el. Dupa ce s-a stabilit pretul si puiutul pe care il vei achizitiona, cereţi crescatorului carnetul de sanatate cu deparazitarile interne si externe facute pana la varsta achizitionarii. In cazul unui caine se va solicita pedigree-ul si adeverinta de provenienta, stampilata si semnata de catre Asociatia Chinologica teritoriala. Cea mai buna perioada de achizitionare este intre 8 si 10 saptamani.
Crestere si educatie
Cresterea: Hranirea adecvata, sanatoasa, se face şicu hrana uscata de calitate, conform graficelor dupa sacii de mancare. Pana la varsta de 6 luni, puiutii vor manca 4-5 mese/zi, dupa care mesele vor scadea treptat, ajungandu-se la un an la o singura masa/zi. De ce hrana uscata si nu gatita? Pentru ca in hrana gatita nu se poate aprecia numarul de grasimi si
vitamine din alimente, ficatul fiind bombardat in perioada de crestere cu exces de proteine, de grasimi, ducand la aparitia de eczeme si scaune inconstante.
Educatia: Pentru nevoile fiziologice ale cainelui, trebuie amenajate locuri afanate, cum ar fi covoare, mochete, nisip sau ziare rupte fasii. La un interval de 10 - 15 minute dupa ce cainele manca si bea apa, va fi scos pe balcon sau in baie si i se vor arata ziarele rupte fasii. Dupa ce va fi dus de mai multe ori in acelasi loc, cainele o sa se ceara singur pe balcon sau in baie.
In perioada de crestere, la cainii tinuti in apartament apare problema rosului. Trebuie ferit in perioada de vaccinari de fire electrice, cabluri telefonice, prin ridicarea lor in locurile unde nu pot ajunge. Cat timp sunteti plecate de acasa achizitionati niste oase sau bastonase din piele special concepute pentru caini, pentru a le da de lucru.
Dresajul profesionist: se face in general dupa varsta de 7 luni, cand cei interesati se vor adresa dresorilor autorizati sau Asociatiei Chinologice Teritoriale.
Vaccinarile: perioada de vaccinari se intinde pana la varsta de 4-5 luni, dupa un program strict. In aceasta perioada cainele nu are voie sa intre in contact cu alte exemplare care pot fi purtatoare de virusi pentru care cainele nu este imunizat.
Dreptul de monta
Pentru ca un catel sa poata obtine dreptul de monta trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa aiba cel putin 12 luni, sa fi participat la doua arbitraje la varsta de peste 12 luni. Daca aceste conditii sunt indeplinite, cainelui i se confera dreptul de reproductie. Acest drept este important pentru ca in urma unei reproduceri intre doi caini cu drept de monta, exemplarele noi vor avea pedigree (certificat de origine).
Set de întrebări pe care ar trebui să le puneţi celui de la care doriţi să achiziţonaţi căţelul:
1. "Din ce asociaţie faceţi parte?"
2. "Participaţi la expoziţii chinologice sau la evenimente de dresaj?"
3. "Câţi câini aveţi în total?"
4. "Câte rase cresteţi?"
5. "Ce rezultate aţi avut cu câinii dvs.?"
6. "As putea vizita canisa dvs.?"
7. "As putea vedea mama puilor?"
8. "Oferiţi contract de garanţie la vânzarea puiului? Ce acoperă garanţia?"
9. "Ce fel de asistenţă îmi veţi oferi pe durata vieţii câinelui?"
10."Vă asumaţi returnarea ulterioară a câinelui în cazul în care acesta prezintă defecte grave de constituţie sau malformaţii congenitale?"
Notă: Acest material reprezintă poziţia oficială a Consiliul Director al Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava, membră a Asociatiei Chinologice Române.